Warning: fopen(js/counter.txt): failed to open stream: Permission denied in /home/festival/public_html/front/core/statisticsController.php on line 28Warning: fwrite() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/festival/public_html/front/core/statisticsController.php on line 30Warning: fclose() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/festival/public_html/front/core/statisticsController.php on line 31 Festivalul Roman - Zalău | Îmbrăcăminte

Festivalul Roman Zalau porolissum

Îmbrăcăminte

Veşmântul oficial al romanilor era toga, confecţionată din stofă groasă de lână albă, tăiată în formă de eclipsă sau semicerc, cu un diametru ce putea ajunge până la şase metri. Acest veşmânt era interzis ţăranilor, sclavilor şi simplilor muncitori.


În casă bărbaţii purtau tunica lungă până sub genunchi şi destul de largă pentru a fi lejeră.

 

Femeile romane în general purtau o cămaşă de in direct pe piele, iar în jurul şoldurilor o bucată de pânză. Peste cămaşă purtau o tunică lungă până la pământ (sola) iar pe umeri un fel de şal din lână colorată, numit palla? Cu acest ultim obiect vestimentar îşi acopereau capul, deoarece nici o femeie romană nu ieşea în public cu capul descoperit.


Romanii foloseau pentru prinderea hainelor fibule din metal (fier, bronz, aur, argint) sau diferite ace.

 

 

 

 

 

 

 

 

Înapoi


Newsletter

Înscrieți-vă la newsletter și veți fi la curent cu ultimele informații.

Abonare

Abonare prin RSS
Lupa CapitolinaLupte între daci și romani la Porolissum