Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/primaria/www/festivalulroman/front/core/statisticsController.php on line 19Warning: fread(): Length parameter must be greater than 0 in /home/primaria/www/festivalulroman/front/core/statisticsController.php on line 19 Festivalul Roman - Zalău | BEMUTATÓ

ZILAH-POROLISSUM RÓMAI FESZTIVÁL

BEMUTATÓ

BEMUTATÓ

A Zilah-Porolissum Római Fesztivál, azzal a céllal született, hogy széles közönségnek nyújtson olyan kiemelkedő kulturális élményt, amelynek helyi, regionális és országos jelentősége egyaránt van.


2010 májusában a város vezetése új tervbe kezdett azért, hogy városunk ismertebb, látogatottabb legyen és az idegenforgalom kimozduljon a holtpontról.


A kezdeményezők elejétől fogva arra törekedtek, hogy a fesztivál Európa-méretű legyen és ezért célszerűnek tűnt, hogy az idegenforgalom előmozditása érdekében támogatásért folyamodjon. Ezért 2010 májusában elkészült a tervezet és a finanszirozásra kerülő pályázat már a Zilah-Porolissum Római Fesztivál néven volt benyújtva a Regionális Operativ Program keretében, amely az idegenforgalom és a turizmus fejlődését célozza meg.


A finanszirozási megállapodást 2011 júliúsában irták alá. időtartalma pedig 27 hónap. A pályázat értéke 1.029.096,20 lej, amelyet az Európai Regionális Fejlesztési Alap, az állami költségvetés és a helyi költségvetés támogat.


A történelmi rekonstrukciót szolgáló, ókort idéző pályázat célja, hogy népszerűsítse az országosan is kevésbé ismert Zilah municipiumot, és az itt található régészeti leleteket, főleg a római korból feltártakat.


A megnyert pályázat két évre szól (2012-2013). A 2012-es évi Fesztivál különlegessége, hogy az ismert programokon kivűl, sport rendezvényekkel és szinházi előadásokkal is kényezteti az idelátogató vendégeket, sőt 2013-ban sor kerül egy tudományos konferencia megrendezésére.


Új marketing fogások kerültek előtérbe, amelyek célja az idegenforgalom növekedése, Zilah város népszerősitése mint belföldön és külföldön egyaránt:

  • Zilah város bemutatkozott és részt vett négy turisztikai vásáron amelyet Kolozsváron és Bukarestben rendeztek meg, népszerűsitve a Zilah-Porolissum Római Fesztivált városunkban.
  • Film készült amely bemutatja és megismerteti Zilah várost és környékét, beleérte a Porolissumi Castrumot is. A film DVD-én is megjelenik 2000 példányban.
  • Turisztikai műsor készült amelynek bemutatására szeptember hónap elején kerül sor, egy országos fedettségű TV állomás közvetitésével. Ez a műsor egyben meghivó is a Zilah-Porolissum Római Fesztiválra.

 

Bemutató mappák készültek a megrendezendő Római fesztiválról, a régészeti ásatásokról és feltárásokról, amelyek az információs irodákon keresztül kerülnek kiosztásra.


Egy másik különlegesség, egy felmérés a lakosság körében a fesztivál és a pályázat hatása a helyi idegenforgalomra. A felmérés célja a fesztivál népszerűsitése hosszú távon.


Többet a pályázatról: http://www.zalausj.ro/ro/programe.htm


Egyéb információk a Regionális Operativ Programról: http://www.inforegio.ro/.

 

Vissza


Hírlevél

Iratkozzanak fel a newsletterre és megtudhatják az új hireket

Abonare

Feliratkozas RSS-re
Lupa CapitolinaHarc a dákok és a rómaiak között Porolissumban